Saps què és el ciberassetjament?

Estem en una societat canviant que necessita acostumar-se al nou món creat a les xarxes socials. En les comunitats hi ha drets i deures, també límits però… Fins on es pot arribar a la vida virtual?

Actualment, s’han destapat casos d’assetjament, de bulling i fins i tot de constant persecució a través de les xarxes socials a ciutadans del nostre país. Des de fa uns anys, les xarxes socials són aliades en facilitar l’anonimat. La creació de perfils enganyosos, falsificats i sense informació real és comuna dins els usuaris de Twitter i Instagram, entre d’altres. També des d’aplicacions com WhatsApp és concorrent el ciberassetjament.

Entenem per ciberassetjament l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per donar suport a una conducta deliberada, repetida i hostil per part d’un individu o grup amb la intenció de danyar un altre.

Trobem diferents tipus de mitjans per a desenvolupar aquestes conductes:

  • A través de missatges de text: Enviament o recepció de missatges de text abusiu per telèfon mòbil.
  • Missatges multimèdia: Fer, enviar o rebre imatges desagradables i/o vídeos utilitzant dispositius mòbils.
  • Trucades des de telèfons: Enviar o rebre trucades insistents, molestes, desagradables i/o de forma maliciosa.
  • E-mails: Contingut inapropiat, atac a la víctima a través d’amenaces.
  • Missatgeria instantània: De forma abusiva, enviar repetitivament a través de diferents plataformes text instantani.
  • Pàgines web: A través de comentaris a les xarxes socials, expressant opinions i idees que ataquen directament al propietari del compte.

Els protagonistes d’aquestes situacions reuneixen característiques similars. Normalment l’agressor i la víctima tenen edats similars, acostumen a pertànyer a entorns físics propers, aconsegueixen tenir conductes duradores amb una intenció concreta.

La conseqüència més destacable és la baixa autoestima per part de l’agressor i de la víctima, que condueixen a dificultats acadèmiques o laborals, problemes de comportament i, en casos més extrems, conductes delictives.

 

gestor

Comentaris Recents

Comentaris Oberts

Deixar un comentari

Pots utilitzar aquestes etiquetes HTML i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>